Parkeerdrukmeting projectontwikkelaar

Waarom een parkeerdrukmeting? Wij werden benaderd door een projectontwikkelaar die een oude fabriekshal wilde ombouwen. Dit zou een appartementencomplex van 60 appartementen met eigen inpandige parkeerplaats, sportfaciliteiten en zwembad worden. Daarnaast zou er een mooie binnentuin worden aangelegd. Bewoners zouden hier gezamenlijk eigenaar van zijn en gezamenlijk onderhoud plegen. Al met al een mooi duurzaam concept wat in een woonwijk met groot winkelcentrum zou worden gerealiseerd. Echter liep de projectontwikkelaar tegen wat weerstand van bewoners en de gemeente op. Want waar zouden alle bezoekers van deze bewoners parkeren? En wat als een huishouden 2 auto’s tot zijn beschikking zou hebben? Bewoners voorzagen vooral problemen en daarom moest de projectontwikkelaar een parkeerdrukmeting laten uitvoeren.

AMA heeft een gebied rondom de om te bouwen fabriek bepaald waarbinnen de parkeerdrukmeting zou worden gehouden. Wij hebben eerst een inventarisatie van het aantal parkeerplaatsen gedaan. Vervolgens hebben wij op een aantal doordeweekse dagen (‘normale’ dag en koopavond) en tijdens weekenddagen tussen 07.00 en 23.00 uur ’s avonds een aantal tellingen gehouden. Dit om de parkeerdruk in kaart te kunnen brengen. Op sommige dagen is ook (een gedeelte van) het kenteken geregistreerd om inzicht in type parkeerders te krijgen.

Uitkomst was dat de parkeerdruk doordeweeks buiten kantoortijden rond de 80% lag, met uitzondering van de spitstijden tussen 17.00 en 19.00 uur.  Tussen deze tijdstippen kwamen alle bewoners thuis. Ook een groot aandeel van de bezoekers aan het winkelcentrum kwam dan hun dagelijkse boodschappen doen. Wat resulteerde in een parkeerdruk van 95% en regelmatig fout parkeerders buiten de vakken. Ook op zaterdag bleek de gemiddelde parkeerdruk op de drukste momenten rond de 97%. Gedurende de zaterdag waren er veel verstoppingen van mensen die rondjes bleven rijden om een parkeerplaats te zoeken.

Ook is middels een online enquête onder de bewoners een aantal vragen over het parkeren voorgelegd om de problematiek beter in beeld te kunnen krijgen. Hieruit bleek dat veel bewoners op de drukke momenten vaak geen plek konden vinden. Zowel in de directe omgeving van het huis en soms zelfs niet in de eigen straat konden parkeren.

Er bleek dus al een aardige parkeerproblematiek te zijn, en de nieuwe appartementen zouden daar meer aan bijdragen. Uiteindelijk heeft de gemeente er samen met de projectontwikkelaar voor gekozen om een extra parkeerterrein aan te leggen zodat de bewoners en bezoekers van de nieuwe appartementen geen extra parkeerdruk zouden opleveren en de huidige drukte zou worden verlaagd. Al met al tevreden bewoners, bezoekers, projectontwikkelaar en gemeente!

Wil jij hier meer over weten? Kijk dan ook bij onze producten voor meer informatie over een parkeerdrukmeting

 

Parkeerdrukmeting projectontwikkelaar (CASE)

Bekijk ook deze cases:

Mystery onderzoek franchiser
Waarom een Mystery Onderzoek? Een van onze opdrachtgevers die over diverse franchise vestigingen beschikt wilde…